禁毒月

禁毒月於六月一日全港啟動!為了讓家長及青少年了解吸毒的禍害,並提高青少年的禁毒意識,毒品調查科於今年六月舉辦以下一連串的宣傳活動:

禁毒推廣車

禁毒推廣車會於2021年6月13日至6月26日走訪全港大街小巷向市民宣傳禁毒訊息!車上更設有「VR新體驗」,市民可以透過VR感受吸毒後不良反應。你試過VR後,一定唔會吸毒!

616禁毒講座

家長藝人 曹永廉先生及毒品調查科代表會以互動方式主持「616禁毒講座」,與來自不同界別的嘉賓講者交流,講者包括毒品專家醫生、社工及律政司、禁毒處代表。嘉賓會向觀眾們提供不同資訊,有助大家辨識懷疑吸毒個案。禁毒講座亦會於香港警察Facebook 6月16日晚上7點網上直播!

禁毒微影片

6月1日起連續四個星期二,不同社交媒體平台都會有全新禁毒微影片發布!

新聞發布會

想了解香港2021年頭五個月嘅本地毒品趨勢?請留意6月15日既新聞發布會喇!

請密切關注禁毒月的宣傳活動並一同向公眾宣揚禁毒訊息!


流動禁毒推廣車

由二零二一年六月十三日到二十六日,警方為大家準備咗一架禁毒推廣車去到港九新界熱點宣傳禁毒訊息。呢架禁毒推廣車除咗設有全港首次展出嘅模擬毒品氣味等大家嘗試,亦加裝咗VR禁毒體驗。如果你想知K仔/大麻/冰毒/可卡因係咩味,或者想感受一下吸食左毒品之後其實係點,咁你一定要嚟上車試下喇!除此之外,現場更加有不同紀念品派發!大家記住密切留意流動宣傳車去向喇*

* 禁毒推廣傳車行程將會定時更新
** 確實路線或會因應當刻交通狀況而有所改變

6月17日 (四)
11:00 - 19:00
大埔
安慈路
近安埔路
(昌運中心商場對開)
6月18日 (五)
11:00 - 19:00
大圍
村南道
近大圍道
(港鐵站A出口對開)
6月19日 (六)
11:00 - 19:00
觀塘
駿業街
近海濱道
(海濱公園對開)
6月20日 (日)
11:00 - 19:00
深水埗
福華街
近欽州街
(黃金廣場對開)
6月21日 (一)
11:00 - 19:00
寶琳
貿業路
近貿泰路
(港鐵站A2出口對開)
6月22日 (二)
11:00 - 19:00
荃灣
眾安街
近海壩街
(千色匯對開)
6月23日 (三)
11:00 - 19:00
屯門
屯隆街
近屯順街
(時代廣場對開)
6月24日 (四)
11:00 - 19:00
沙田
沙田正街
近橫壆街
(沙田廣場對開)
6月25日 (五)
11:00 - 19:00
新蒲崗
寧遠街
近彩虹道
(越秀廣場對開)
6月26日 (六)
11:00 - 19:00
尖沙咀
加連威老道
近彌敦道
(愛賓商業大廈對開)



616禁毒講座

家長藝人 曹永廉先生及毒品調查科代表會以互動方式主持「616禁毒講座」,與來自不同專業界別既嘉賓*探討禁毒相關既主題,例如毒品資訊,最新毒品趨勢,毒品禍害,防止青少年吸毒貼士及相關法例等等。大家快啲記低日子616, 6月16號星期三夜晚7點鐘呀!到時一齊透過「Facebook Live」參與啦!屆時亦會有問答環節比大家向嘉賓請教㗎!當然,如果錯過左現場直播嘅都可以透過下面嘅連結去重溫當日嘅精彩內容㗎!

* 616禁毒講座出席嘉賓包括謝萬里醫生、香港遊樂場協會社工司徒錦燊先生、香港晨曦會社工曹永亮先生、律政司高級檢控官黃澄小姐以及保安局禁毒處黎明暉先生同大家分享同討論與毒品相關嘅話題。

日期: 2021-06-16 (星期三)
時間: 晚上七時至八時三十分
內容: 毒品資訊,最新毒品趨勢,毒品禍害,防止青少年吸毒貼士及相關法例等等
嘉賓講者: - 家長藝人曹永廉先生
- 謝萬里醫生
- 香港遊樂場協會社工司徒錦燊先生
- 香港晨曦會社工曹永亮先生
- 律政司高級檢控官黃澄小姐
- 保安局禁毒處黎明暉先生
連結: 節目重溫


禁毒微影片

由六月一號起,逢星期二都會有全新既禁毒微影片喺警隊Facebook發布。大家記得準時收睇喇!大家亦可以按以下連結直接重溫相關片段。

毒品害人‧後幻無窮
2021-06-01
幫緊你? 話愛你? 其實害緊你!
2021-06-09
天然一定好?
2021-06-15
毒品害人 • 禁毒街訪 • 毒品禍害知多少?
2021-06-22